Inbesparingarna kommer att beröra vård och omsorg. De planerade stängningarna av äldreboenden med dygnetruntservice och vissa vårdavdelningar i Österbotten har stor betydelse för de äldres trygghet.
Välfärdsområdena planerar att på sikt spara in på kostnader som hotar skena i väg genom att satsa på lättare vårdformer och nya serviceformer, såsom gemenskapsboende för äldre, hemvård och hemsjukhus, hemrehabilitering, digitala serviceformer samt förebyggande hälsovård.
Allt detta låter bra och förtjänstfullt på papper. Men samtidigt ökar andelen äldre (85+) och den grupp som behöver vård och omsorg dygnet runt beräknas öka med 100 procent under det kommande årtiondet. Vi ser inte att de ersättande och förebyggande åtgärder, som planeras i stället för de indragna äldreboendena med heldygnsomsorg, kommer att gynna denna stora grupp av äldre. Vi är mycket oroliga för att köerna kommer att bli orimligt långa och otillräckligt vård ett verkligt problem.
Svenska pensionärsförbundet i Österbotten anser:
att de planerade stängningarna och nedskärningarna i de äldres boenden och service måste ske behärskat och planerat, så att ersättande stödformer, nya gemenskapsboenden och annan service hinner skapas.
att sparkraven inte får leda till att äldre personer med stort behov av stöd skyfflas från ett ställe till ett annat medan de köar till det äldreboende de behöver.
att utvecklandet av hemrehabilitering och nytänkande inom hemvård och hemsjukhus måste få högsta prioritet.
att en kontinuerlig utvärdering av konsekvenserna är nödvändig och både de äldre, deras anhöriga och personal måste höras. Vid behov måste besluten omprioriteras.
Svenska pensionärsförbundet i Österbotten framhåller att vi också i framtiden står till förfogande för samarbete inom planering och uppföljning av beslut som rör oss äldre.