Hur långt hemifrån ska vi flyttas?

27.11.2024 kl. 12:53
Snart är året 2024 slut och vi börjar på ett 2025 som vi inte vet mycket om. Ändå gäller det att se framtiden an med tillförsikt. Det finns utmaningar som gäller hela befolkningen, men i synnerhet oss seniorer. Hur skall välfärdsområdena klara av att med begränsade resurser ta hand om oss när vi behöver vård och omsorg? Den frågan är det många som ställer. 


Det är ingen överdrift att säga att situationen är utmanande för alla välfärdsområden, men utmaningar är till för att övervinnas. Det är förståeligt att oron växer när område efter område fattar beslut om indragningar och nedskärningar. 
Hur går det ihop med en allt mer åldrande befolkning? Självklart är det så att mycket som görs idag kan göras annorlunda och bättre. Och vi skall uppmuntra till åtgärder som gör att vi alla får bättre vård och omsorg.
Samtidigt är det förståeligt att det finns en stor oro bland oss seniorer när vi läser om indragning efter indragning av olika avdelningar och boenden. Nu är det viktigt att representanter för välfärdsområdena tydligt och klart berättar vilka alternativen är. Vart skall patienterna flyttas när en så kallad bäddavdelning stänger? Hur långt hemifrån skall en patient vårdas när det är dags för utskrivning från ett sjukhus? 

För oss seniorer är det viktigt eftersom vi inte alltid är i skick att eller orkar köra långa sträckor för att träffa våra sjuka anhöriga. Det är viktigt med en saklig information om vad som komma skall. Information är lika med trygghet och för oss seniorer är trygghet också en fråga om hälsa och välbefinnande. 
Min uppmaning till välfärdsområdenas förtroendevalda och tjänsteinnehavare är att berätta om vilka alternativen är när det sker förändringar! Vi behöver få veta vad som gäller, vart skall vi när det är dags för den vård vi förr eller senare kommer att behöva. Vi skall inte behöva leva i oro och okunskap om vilka alternativ som finns för oss! Trots det jag skrivit här så är det bra att minnas att vi lever i ett av världens bästa länder. Ser vi oss omkring i världen är det lätt att konstatera detta. 
Samtidigt finns hos oss seniorer en oro för vad som händer i vårt närområde. Världen är inte som den varit förut och osäkerheten finns hos oss alla. Dock gäller det för oss seniorer att fortsätta hålla oss i gång och se till att vi gör vad vi kan för att må bra. Våra föreningar har en viktig uppgift också nästa år – deras verksamhet är viktig för så många. Så snart har vi året 2024 bakom oss och tar nya tag för ett aktivt och innehållsrikt 2025!

 

Ulla-Maj Wideroos, Förbundsordförande

ANNONSER