En person utklädd till skurk håller i en dator

Information om nätbedrägerier

23.03.2021 kl. 14:32
Här hittar du några exempel och länkar till mera läsning om nätbedrägerier som nämndes i it-biten i God Tid nr 3.

Här är några exempel på bedrägerier som just nu är aktuella. Efter varje exempel följer en kort diskussion om principerna, farorna och rekommendation vad man kan göra för att undvika bli lurad av liknande försök.

Exempel: Nätfiske

Det här är ett klassiskt nätfiske, som innehåller lite konstigheter, men kom ihåg att varningsklockorna borde ringa trots att det skulle se perfekt ut tekniskt:

Det kan förekomma bedrägeriförsök i samband med alla tjänster som man loggar in med nätbankskoderna, tex. e-post som utger sig från att komma från skatteverket, posten, fpa mm. De sänder en länk som leder någon helt annanstans än den riktiga sidan och där efterfrågas tex. nätbankskoderna.

Kom ihåg att avsändarens adress inte är någon garanti för att e-posten kommer från den personen, säkerheten i e-post motsvarar den när man skickar ett vykort, vem som helst kan skriva in vem som helst som avsändare. Och att en länk ser riktig ut är inte heller en garanti för att den är det, pröva tex gå till Nordea med den här länken https://www.nordea.fi

Om man fyller i koderna sitter någon skurk i andra ändan och tar emot dem och använder dem för att komma in i nätbanken. I tillägg till koderna som alltid är samma, måste man ju till banken alltid skriva in en engångskod från nyckeltalkort, kodapp eller liknande. Men då de efterfrågas av skurken kan han tex ringa för att fråga efter dem för att komma in i nätbanken.

I fallen med nätfiske kan man följa rekommendationen som också skrevs i God Tid, dvs. för det första vara medveten om att banker och myndigheter inte sänder den här typen av e-post. Om man själv betalar räkningar och går till nätbanken som man brukar, är det ingen risk att någon utomstående kan snappa upp  uppgifterna, men är det någon som ber om dem tex. per e-post är det alltid lurendrejeri.

Man måste ha ett visst mått försiktighet och misstänksamhet i allt man gör på datorn, när du använt dator och nätbank en tid har du lärt dig dina rutiner och sätt att använda nättjänster, om nånting känns ovant eller ändrar ska du vara extra försiktig.

Om du fyller i uppgifterna på fel ställe, eller bara misstänker att du kanske gjort det, är det skäl att kontakta din bank så fort som möjligt, ju snabbare du kontaktar dem desto större är möjligheten att stoppa överföringen av pengar eller låsa dina koder.

Exempel: Coronabedrägerier

Det finns för tillfället åtminstone bedragare som ringer och säger att du blivit exponerad för Coronavirus samt erbjuder dig testning. För att betala för testningen måste du ge kreditkortet eller nätbankskoderna. Det ska du naturligtvis inte göra.

Rädslan för Coronaviruset gör oss mera mottagliga för den här typens bedrägerier. Hypotetiskt kan man fråga om någon ringer dig från ett okänt eller hemligt nummer och uppger sig vara smittospårare, och ber dig ge ditt personsignum för att säkert ha fått tag på rätt person, vad gör du?

Du ska inte ge den, men risken är nog stor för envar att vi skulle ge den i förskräckelsen. Om de skulle fråga efter kreditkortsuppgifter eller nätbankskoder tror jag det skulle vara större sannolikhet för varningsklockorna att ringa.

Det kan vara omöjligt att avgöra om det är en riktig smittospårare eller inte om den inte bevisar det med att identifiera dig med ditt personsignum, alltså så att uppringaren läser upp den till dig. Problemet är att de inte nödvändigtvis har numren ännu, men jag skulle inte ge några personliga uppgifter innan uppringaren har kunnat bevisa sin legitimitet. En fråga som man kunde ställa till uppringaren är hur man kan försäkra sig om att den inte är en lurendrejare, kan man ringa till hälsovården med sina egna nummer för att försäkra sig om att man blivit exponerad?

Exempel: SMS-bedrägeri

Ett bedrägeriförsök per SMS kan tex. se ut som i bilden här:

Textmeddelande från en utländsk nummer (+46) med texten OmaPosti Sinulla on paketti, joka on allekirjoitettava, tarkista https://is.gd/E2qR0W paketti-ID.4378538

Då är det egentligen frågan om nätfiske per SMS, där det om man följer länken antagligen efterfrågas känslig information som bankkoder.

Liknande SMS förekommer där det sägs att man måste betala någon liten avgift för att få ut sitt paket. Betalning görs då tex per kreditkort och skulle man betala fortsätter det i många fall att faktureras större avgifter regelbundet.

Gemensamt för de här som handlar om paket och post är ofta att de kan sammanfalla med att du verkligen beställt nåt och väntar paket. Det gör att man är benägnare att tro på det och bli lurad. Antagligen har informationen läckt någonstans om att du beställt någonting eller någon bekräftelse e-post snappats upp på internet, e-post är som sagt inte speciellt säkert.

Det här är ganska trovärdiga bedrägerier och det kan vara lätthänt också för en van beställare att vara uppmärksam och märka att det är lurendrejeri. Det liknar SMS som man kan få om att paketet kommit fram och kan avhämtas med den och den koden. Ytterligare försvåras bedömningen av att det finns många olika paketleverantörer, som alla har lite olika system och utseende på sina SMS och e-post. Och vissa paket behöver förtullas när de kommer utanför EU, då får man post från tullen och man kanske kan bli lurad att tro att de sänder det digitalt. Så man är van att det kan se lite olika ut och vet inte riktigt vad man ska vänta sig och det spelar skurkarna i påsen.

Ett sätt att gardera sig är att känna till att det här förekommer, så det är bra att du läser det här! Och kom ihåg att inte heller posten sänder ut och ber om betalning eller nätbankskoder, så förhoppningsvis ringer ändå varningsklockorna för de flesta. När varningsklockorna ringer och man inte är helt säker på om det har att göra med ett paket man verkligen beställt, kan man tex. kolla upp den ursprungliga orderbekräftelsen man fått och tex. ringa till kontaktuppgifterna som där förhoppningsvis finns. Eller gå till nätbutiken man beställt sitt paket från och kontakta dem i ärendet.

Exempel: Utpressning per e-post

Så här kan ett utpressningsbrev se ut:

Brevet ovan ser ut att ha kommit från min egen adress, för att skrämma mig att någon verkligen skulle ha tillgång till den, men kom ihåg att man kan lägga vem som helst som avsändare. Ingen har alltså brutit sig in i min e-post och jag behöver inte ens byta lösenord utan kan strunta i hela saken och radera brevet som vanligt.

Ibland kan skurken skriva ett lösenord som jag någongång använt till någon annan tjänst, det är också meningen att skrämma mig och få mig att tro att han verkligen har någonting om mig.

Det som är skrämmande med den här typens bedrägeri är att det känns mera personligt och är skrivet på ett aggressivt sätt. Det ska kännas skrämmande och man ska bli osäker på om det ändå kan vara sant. Det är helt och hållet bluff och det märker man senast om man väntar (det ska man göra, dvs inte svara eller betala) tills tidsgränsen passerats och inget händer. Ibland får man upprepade brev av samma utpressare innan den till slut ger upp.

Det finns tyvärr fallet med Vastaamo där liknande utpressare verkligen haft information att läcka, men i det fallet är det ju inte heller nånting offren kunde göra för att hindra läckan och det fallet visar att även om skurken skulle ha nåt hjälper det inte att betala (om någon vanlig människa ens vet hur man betalar med bitcoin). Så att kontakta polisen är det ända man kan göra.

Exempel: Falsk faktura

Falska fakturor förekommer med jämna mellanrum bland föreningar och företag. Det kan vara tex. en e-post som ser fullständigt riktig ut, från ordförandes adress till kassören, tex. med texten: 

"Hej, kan du göra en internationell banköverföring i dag?"

Ofta är det så att om man skulle svara på e-posten så går det till en annan adress, men skurken hoppas att man inte ska märka det. Det här bygger på att man lätt kan göra det så att det ser ut att komma från någon annans adress, men om man skulle svara till den adressen kan inte skurken längre läsa svaret.

Oftast har skurken hittat informationen om vem som är ordförande eller VD och vem som är kassör eller den som betalar räkningar, och hoppas att de inte ska ha kontakt på annat sätt utan att kassören betalar på uppmaning av ordförande utan desto mer frågor.

I vissa fall är det bara en påhittad faktura som skickas till föreningar och företag, och som skurken hoppas ska betalas av bara farten.

Också pensionärsföreningar har blivit utsatta för den här typens bluff, mig veterligen har ingen betalat utan kassören har tyckt det verkar så skumt att den ringt ordförande. Då har det snabbt klarnat att ordförande inte vet om hela saken, så det är en bra vana att dubbelkolla det som verkar konstigt och just att ringa ordförande för att kolla upp avslöjar i det här fallet bluffen.

Exempel: För bra för att vara sant

Alltid när du sägs ha vunnit på lotto och om du inte deltagit i ett lotteri, så borde misstänksamheten vinna över hoppet om att bli rik. Liknande fall förekommer med löften om stora arv av Afrikanska prinsar osv. Man kan ställa sig frågan varför skulle de kontakta just mig om de har ett stort arv i Afrika? Eller som sagt konstatera att om det låter för bra för att vara sant så är det sannolikt det.

Exempel: Kärleksbedrägeri

Ett speciellt sorgligt och psykologiskt uttänkt bedrägeri är kärleksbedrägerier, de bygger väl på att många är ensamma och söker och vill tro på kärleken när den uppenbarar sig på nätet.

Det är svårt att ge goda råd för hur man ska gardera sig, annat än att känna till att det förekommer och medge att om omständigheterna är de rätta så kan det hända även mig. I många fall har det visat sig att det för den som håller på och blir lurad, är svårt att godkänna ens när varningsklockorna hos vänner och anhöriga ringer.

Det kan ofta börja som en kontakt på Facebook. Ibland är identiteten stulen av någon annan, dvs. någon annan persons bilder och information utnyttjas för att göra det mera trovärdigt.

Yle har skrivit en utförlig beskrivning om ämnet här:

Exempel: Microsoft-bedrägeri

Det förekommer att någon ringer och uppger sig vara Microsoft-anställd och ringa för att hjälpa dig med datorproblem. Här är ett exempel på det som spelats in och lagts upp på Youtube:

Det de här bedragarna försöker är att få kontrollen över din dator genom att använda verktyg som används för fjärrhjälp. När de tagit kotrollen är det främst tillgång till din nätbank de vill ha för att kunna överföra pengar från kontona, men det kan också vara att låsa din dator och idka utpressning för att öppna den igen eller komma över dina bilder och dokument och utpressa dig med hjälp av dem. Ibland försöker de få dig att köpa gåvokort med kreditkortet och överföra pengar på det sättet.

Som det skrevs i God Tid, kommer riktiga Microsoft aldrig att ringa dig, åtminstone inte för att hjälpa dig med din dator. De kunde lika gärna säga sig ringa från Google, Apple eller något liknande bolag, kanske från våra lokala telefonoperatörer. Men i alla dessa fall gäller samma sak, vill du ha tag på dem för att få hjälp får du vanligen sitta länge i kö och de kommer inte att självmant erbjuda dig hjälp.

Skulle du ändå bli lurad ska du direkt när du kommer på det lägga på luren, stänga datorn och ringa din bank för att stoppa eventuella överföringar så snabbt som möjligt.

Länkar för mera läsning

På Polisens webbplats finns goda råd:

(https://poliisi.fi/sv/blev-du-bedragen)

Du hittar aktuella nätbedrägerier på Traficoms Cybersäkerhetscenters sidor, längst ner på deras sida länkar de också till andra nyttiga sidor:

(https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/sv/aktuellt/bedragerier-med-corona-tema-i-farten-tank-pa-vad-du-klickar-pa)

En äldre men ständigt aktuell artikel från Svenska YLE: 

 

 

Robert Riska

It-handledarutbildningarnas material

Här hittar du material från våra regionala it-handledarutbildningar hösten 2024.
05.11.2024 kl. 08:00

It-träff med temat se dig runt i värden virtuellt

Vi bekantar oss med Google earth, OpenGuessr och hurdana virtuella rundturer man kan göra på museer och sevärdheter.
24.10.2024 kl. 12:02

Lukas är förbundets nya it-stödperson i Österbotten

Lukas Häger började som ny It-stödperson på Svenska pensionärsförbundet 29 juli.
02.08.2024 kl. 12:17

Regionala it-handledarutbildningar 2024

Här hittar du materialet och länkar som presenterades på våra regionala handledarutbildningar.
24.05.2024 kl. 09:00

Mät avstånd i Boule med appen Petanque IA

Per Ole Introducerar oss till appen Petanque IA
11.10.2023 kl. 13:10
Bild av en grupp seniorer som lyssnar på en föreläsning

It-handledarutbildning våren 2023

Här hittar du material och länkar från våra regionala it-handledarutbildningar
21.04.2023 kl. 08:07
Tre logon som föreställer Excel, Power Point och Word programmet.

Gratis alternativ till office

Det finns gratis alternativ till Microsofts Word, Excel och PowerPoint, vi presenterar de viktigaste alternativen.
14.04.2023 kl. 14:19
En skål med kakor

Behöver du informera besökarna om kakor (cookies)

Här kan du läsa Webbhusets artikel om användningen av cookies på föreningens webbplats.
03.04.2023 kl. 08:45
Bild av en Mac dator bakifrån

Grunderna i Mac-Dator

Vi tar upp grunderna i Mac så att du som nybörjare eller tidigare bara använt windows kommer igång!
17.03.2023 kl. 13:57
Press reader logo

Hur fungerar Pressreader?

PressReader – digitala tidningar och tidskrifter
24.02.2023 kl. 15:46
två animerade personer med ett frågetecken mellan. En pekplatta och en dator är framför dem.

Logo för it-handledning

En ny gemensam logo för digistöd och it-handledning har lanserats och kan laddas ner och användas fritt.
25.10.2022 kl. 09:20

Hur du lägger upp bilder på föreningens webbplats

Hemsidan och bildhantering
03.10.2022 kl. 15:24

SumUp

Föreläsning - Hur fungerar SumUp betalterminalen?
16.09.2022 kl. 11:40
Ett par händer håller i en ansiktsmask

Mina Kanta Sidor

Idag bekantar vi oss med MinKanta och går igenom hur sidan fungerar.
09.09.2022 kl. 14:02
En person håller i ett diplom och man kan se olika apparater i bakgrunden ex. en pekplatta

Handledning av Banktjänster

Robert & Andreas har besökt regionerna och föreläst om banken och handledning.
06.09.2022 kl. 15:34
Ett frågetecken i mitten av bilden och sen små figurer som sitter i ring runt frågetecknet

Pedagogiska dilemman

De här exemplen på pedagogiska utmaningar diskuteras på våra it-träffar
16.05.2022 kl. 08:16
Bild av ett hus som föreställer en bank

Handledning av banktjänster

Här hittar du länkar och material om att handleda bank- och myndighetstjänster, som innehåller personlig information och kräver stark autentisering
16.05.2022 kl. 08:00
En bärbar dator med en varnings triangel på skärmen

Tryggt och säkert på nätet

Här kan du se inspelningen från vår träff där vi tog upp de viktigaste sakerna att beakta kring säkerhet då du använder datorer, plattor och smarttelefoner. Samt konkreta tips för hur du kan minska risken för att utsättas för brott digitalt.
29.03.2022 kl. 15:17
Skärmdump av Desky dokument verktyget

Kom igång med Desky-dokument

Genomgång i grunderna i Desky Dokument. Exempelvis hur man laddar upp dokument och filer men också mapp strukturer
17.02.2022 kl. 15:33

Anmälningsformulär

Nu kan ni i föreningarna använda er av anmälningsformulär på webbsajten
11.02.2022 kl. 12:41
en bild som föreställer ett flertal ritade personer som surfar på nätet - man ser också en smarttelefon

Kom igång med sociala medier i föreningen

Här kan du se inspelningen från vår träff om användning av sociala medier i pensionärsföreningen
27.01.2022 kl. 15:26
Svart-vita pappersfotografier ligger utspridda på ett bord

Instruktioner för webbplatsen

Här hittar du länkar till instruktioner för föreningens webbplats och instruktionsfilmer för att lägga in bilder på webbplatsen.
01.01.2022 kl. 13:25
ordet epostadress med ett klickande finger på

Gör en e-postadress klickbar

Instruktioner för hur du gör en e-postadress blå och klickbar på webben
08.12.2021 kl. 09:51
pensionärer i en föreläsningssal, lyssnar och tittar framåt

It-träff för handledare

Dryga 50 it-handledare och it-instresserade träffades 17-18.11 i Tammerfors, här hittar du info samt programmet och länkar
16.11.2021 kl. 10:39
en gammaldags tv

It-träff med temat grunderna till smart-tv

Här kan du se inspelningen från vår it-träff 5.10
08.10.2021 kl. 10:08
windows 11 skrivbordet som syns på skärmen

Windows 11: Information och länkar

Den här informationen om Windows 11 hänvisas till på it-handledarträffarna i regionerna, men kan också användas för att lära dig mer om systemkrav och vad som ändras i Windows 11.
22.09.2021 kl. 10:45
En bärbar dator på ett trä bord. Man ser också anteckningsblock med penna. Också en kaffekopp är synlig

Www framför adresserna fungerar inte längre

Av historiska orsaker har man kunnat skriva www. framför föreningarnas adresser, men numera gäller det att lämna bort.
08.06.2021 kl. 13:39
Del av pärmbilden av kompendiet för iPhone, en iPhone med en av apparna på skärmen föreställande ett äpple, texteniPhonens ABC

ABC kompendierna för datorer, plattor och smarttelefoner

Våra kompendier är skrivna för nybörjare som inte alls använt dator, platta eller smarttelefon tidigare och känner ett behov av grundkunskaper. De finns för iPad, iPhone, Windows-dator, Mac-dator och Android smarttelefon och platta. För iPhone och Android-smarttelefon finns de i videoformat på Youtube.
26.04.2021 kl. 14:04
Bild av hur en QR kod ser ut (Svarta prickar placerad i en fyrkant)

Hur du gör en QR-kod och kopplar den till er hemsida

I denna IT artikel visar vi hur du kan snabbt göra en QR - kod och koppla den till din hemsida. QR- koden fungerar som så att om du placerar smarttelefonens kamera fokuserad på den kommer smarttelefonen skicka dig till hemsidan direkt.
12.04.2021 kl. 11:02
En skärmdump av Deskys hemsida, Ant simons syns också på bilden

Se inspelningen av nyheter i Desky

Ant Simons från Webbhuset informerar om nyheter i Desky-programmet, som erbjuds föreningarna för medlemsregister. Bland annat
08.04.2021 kl. 14:33

Dela in Zoom-mötet i mindre grupper

Du kan dela in deltagarna i ditt Zoom-möte i mindre grupper grupper för diskussion, här hittar du instruktioner för hur du gör det.
19.03.2021 kl. 10:25
Skärmdump av epost med instruktioner hur du går med i möte

Så här öppnar du en länk i e-posten

Per-Ole visar hur du öppnar en länk till ett Zoom-möte, du kan öppna den också om den inte är blå och klickbar.
05.02.2021 kl. 09:08

Zoom grunder - starta och delta i möten

Här kan du se Andreas presentera Zoom, hur du loggar in på Zoom, hur går du med i möte i zoom, hur du startar dina egna möten. Dessutom går vi igenom Zoom appen och zooms hemsida
29.01.2021 kl. 13:16
Desky-verktyget i webbläsaren, med medlemsregistret synligt

It-verktyg: Desky allmänt, tips och tricks

I det här utbildningstillfället presenterar Ant Simons från Webbhuset hur man använder Desky och medlemsregistret
14.01.2021 kl. 15:07
En bunt sedlar och kontoutdrag på ett bord

Desky Fakturering

Ant från Webbhuset föreläser om fakturering i Desky medlemsregister
14.01.2021 kl. 13:28
Skärmdump som visar ett fotoalbum och man kan urskilja olika typer av foton från resor

It-seminarium: Föreningens webbsidor fortsättning

Här kan du se fortsättning på föreläsning om att administrera föreningens webbsidor med Digistoff-verktyget
09.12.2020 kl. 15:27
Skärmdump som visar förbundets pensionärsföreningar

It-seminarium: Grunderna till föreningens webbsidor

I den här träffen gick vi genom grunderna till programmet DigiStoff, som används för att uppdatera pensionärsföreningens webbsidor. Lämpar sig för nybörjare eller de som vill repetera.
26.11.2020 kl. 15:23
skärmdump av av Briox programmet

It-seminarium: Briox fortsättning

Det här seminariet riktade sig till de som redan tagit i bruk Briox och ville lära sig mer.
10.11.2020 kl. 15:15
En skärmdump från seminariet, visar hur det ser ut på skärmen när man använder Briox

It seminarium: Briox introduktion

Utbildnings tillfälle och introduktion till bokföringsprogrammet Briox.
30.10.2020 kl. 10:11
Muspekaren pekar på en bild av staplar och texten Polls

Skapa en förfrågan i Zoom-mötet

Du kan använda en förfrågan med en eller flera frågor med svarsalternativ. Den kan användas för omröstningar och för att engagera deltagare.
01.10.2020 kl. 15:22
Till vänster syns en poliskonstapel, till höger håller någon upp en en pekskärm på vars skärm en kvinna syns bakifrån. Bilden täcks delvis av rader med siffrorna 0 och 1.

Säkerhetstips för Zoom

Zoom är säkert att använda för våra ändamål men genom att som arrangör beakta några faktorer gör du det ännu säkrare.
01.10.2020 kl. 09:48
Skärmdump från Zoom-mötet, Robert talar och 10 pensionärer lyssnar

It-seminarium: filma och sända möten via nätet

Här kan du se inspelningen från seminariet där vi diskuterade sändning av möten via Facebook, YouTube och webben samt hybrid-möten med Zoom med deltagare både på plats och på distans
30.09.2020 kl. 13:49
Zooms logo och texten ZOOM

It-seminarium med tema delta och ordna Zoom-möten

Här kan du se höstens första it-seminarium, temat var att delta och ordna möten med Zoom
26.08.2020 kl. 13:00
En bild av ett dokument där texten är oläslig, it-logon upp i kanten

Instruktioner för deltagare

De här instruktionerna kan du skicka med åt deltagarna när du bjuder in till mötet
26.08.2020 kl. 08:33
Skärmdump av redigeringsverktyget i YouTube

Youtube

I detta avsnitt fokuserar vi på hur man laddar upp ett videoklipp - men också vanlig användning exempelvis hur man gör spellistor (lista med videor).
22.07.2020 kl. 14:35
Skärmdump av Instagram, på skärmdumpen syns det personer som håller upp fiskar

Instagrams Grunder

I denna sommarkurs går Andreas egenom grunderna av Instagram. Instagram är ett socialt media där man använder sig av # + temaord ex. #mat & #gördetsjälv. Titta på videon för mera information!
10.07.2020 kl. 11:15
Ikoner och text. Serpentiner: taggar för teman #. Termometer: Tagga andra mänskor. Pratbubbla med undertexter: Följa, prenumerera, subscribe.

Termer inom Sociala Medier

I detta avsnitt bekantar vi oss med olika termer som kan komma upp bland sociala medier och diskussions forum. Teknologin går snabbt framåt men det gör också termerna. Välkommen!
24.06.2020 kl. 14:05
Skärmdump av twitter öppnad på datornskärmen, Trumps profilbild synlig.

Sommarseminarium med temat Twitter

Andreas presenterar Twitter i sommarens första it-seminarium
10.06.2020 kl. 14:12
Bild av Zoom-möte med många deltagare på en datorskärm.

Webbseminarium om moln för iPhone och iPad

Här kan du i efterhand se webbseminariet med tips om molntjänster för iPad och iPhone. Här är också länk till utvärderingsblankett.
26.05.2020 kl. 09:42
En hand håller upp en Android-smarttelefon med vår logo synlig på skärmen.

Så här gör du en Android-platta eller telefon pensionärvänligare

Med inställningarna beskrivna här kan du anpassa din Android-apparat så att den är mera lättanvänd för en pensionär.
19.05.2020 kl. 12:43
Skärmdump av PowerPoint-presentaionen från mötet med texten Microsoft-office och beskrivning av det programpaketet.

Webinarie - Användbara program för föreningar

07.05.2020 kl. 15:57
Skärmdump av Aktias presentation, bild av Aktia appen på en smarttelefon.

Smarttelefonkurs del 5 - Banken & Säkerhet

Andreas avslutar smarttelefon kursen med banken och säkerhet
07.05.2020 kl. 15:37
Desky-programmets logo med en stjärna med texten NYTT

Desky instruktioner, tips och ny funktion

Instruktioner finns nu till bl.a hur fakturera nya medlemmar? Ny funktion: Möjligt att skriva ut fler fakturor på en gång. Hur nå medlemmar som inte har e-post? Ny kolumn med ålder och avancerad sök i medlemsregistret
05.05.2020 kl. 13:13
Skärmdump av presentationen från mötet, rubriken SKAFFA APPAR.

Android smarttelefonskurs del 4 - Appar

Andreas går igenom hur man får ned appar till sin smarttelefon och hur man sen också tar bort dem. Dessutom diskussion om bra appar att använda. 
28.04.2020 kl. 17:03
Ett vitt kuvert på blå bakgrund, ikon för något e-postprogram eller app.

Webbseminarium 29.4 med tema e-post

Här kan du se inspelningen av webbseminariet om e-postens grunder och historia men även mera avancerade inställningar.
28.04.2020 kl. 16:48
Skärmdump från presentation med rubriken Duolingo - olika sätt att lära sig

Lära sig språk via appar

Med hjälp av appar kan du lära dig språk på din smarttelefon / pekplatta - Robert & Andreas tittar lite närmare på hur det fungerar. 
28.04.2020 kl. 16:33
Skärmdump av Google-translate öppnad i webbläsaren.

Google translate

Hur man översätter olika språk med hjälp av google translate
28.04.2020 kl. 16:23
Googles logo och sökruta som de ser ut på datorskärmen i webbläsaren.

Android smarttelefonkurs del 3 - Att googla & epost

Lär dig om Epost & att googla på din android telefon
28.04.2020 kl. 16:15
Zooms logo föreställande en stilistisk kamera och texten ZOOM

ZOOM videoutbildning

Här kan du se inspelningen från Zoom-utbildningen 23.4 för mötesarrangörer
23.04.2020 kl. 14:26
Zooms logo föreställande en kamera och texten ZOOM

ZOOM video utbildning

Här kan du se inspelningen från utbildningen 23.4, med grunderna för hur du ordnar ett möte med Zoom
23.04.2020 kl. 13:45
Desky-logo med texten Desky och en stjärna med texten NYTT

Webbseminariet 22.4 om Desky-dokument

Här kan du se inspelningen från webbseminariet där Desky-dokument presenterades.
22.04.2020 kl. 12:10
Sex små bilder, den med Skypes logo, en dator med två personer på skärmen, två personer som samtalar, en person framför datorn och en i datorn, en person bakom datorn och sist en person framför datorn och en liten person i datorn

Skype för att ringa samtal och ordna möten

Här kan du se Per-Oles video om att använda Skype för att ringa samtal och ordna distansmöten.
20.04.2020 kl. 13:05
Skärmdump av Youtube-video om brödbakning, med en bild av ett mustigt bröd

Netflix & Youtube

Netflix & Youtube är populära och allmänt kända webbplatser och appar - Andreas berättar grunderna i hur de fungerar.
16.04.2020 kl. 16:21
En animerad man håller en dator i ena handen och den andra i fickan

Instruktioner för mötesarrangören

Här hittar du instruktioner för hur du kan ta i bruk Zoom för föreningens möten och hur du fungerar som värd
15.04.2020 kl. 11:04
Whatsapps logo med en vit telefonlur inne i en grön pratbubbla, texten WhatsApp under.

Ringa ett videosamtal med Whatsapp

Här kan du se en video om hur Per-Ole ringer ett videosamtal med Whatsapp.
03.04.2020 kl. 14:10
Ett foto av Andreas med hörlurar och mikrofon, planscher på väggen i bakgrunden.

Webbseminarium 1.4: Handla tryggt på nätet

Här kan du se inspelningen från webbseminariet och ladda ner presentationerna och ta del av länkarna som nämndes.
01.04.2020 kl. 14:58
En bärbar dator på ett bord, via USB är det kopplat en smarttelefon till vänster och en extern hårddisk till höger.

Filhantering och utforskaren

För att flytta bilder och texter och hålla ordning på dem används utforskaren, här berättar Per-Ole hur den fungerar.
31.03.2020 kl. 08:13
En inloggningsruta med texten Username och Password och rutor för ifyllnad, under syns ett hänglås och knappar med texten Login och Register

Lösenord och digitestamente

Mycket av datoranvändandet bygger på användning av nättjänster där man loggar och behöver lösenord. Här får du praktiska tips för att hantera alla lösenorden och samtidigt gör ett digitestamente.
06.11.2019 kl. 07:43
Bilden har texten Desky påsig

Desky utbildningar

12.09.2019 kl. 16:31
Bilden har texten Desky påsig

Desky

Föreningens digitala kontor på nätet med allt bakom en och samma inloggning
12.09.2019 kl. 10:45
Fotografi av ett blått reservbatteri med vår it-logo och adressen spfpension.fi/it

Instruktioner för användning av reservbatterierna

Svenskspråkiga instruktioner till reservbatteriet
20.05.2019 kl. 11:24
En skärmdump ur programmet som används för att redigera pensionärsföreningens webbsida, texten

Lägg in vinjettbilder på föreningens sidor

Här kan du ladda ner instruktioner för hur du lägger in en egen bild längst upp på sidorna
27.09.2018 kl. 20:29
Tre formulärfält i ett elektroniskt formulär, fälten har rubrikerna Namn, Gatuadress och postnummer

Hur kommer du åt svar ifyllda i ett formulär på föreningens webbsidor?

Om du har ett formulär på föreningens webb så har det ändrats som följd av GDPR, följ de här instruktionerna för att komma åt svaren eller återgå till det gamla sättet att få svaren per epost.
28.08.2018 kl. 09:18

Hur loggar du in?

Så här loggar du in på föreningens webbplats för att redigera den, fungerar lika på dator, smarttelefon och platta.
29.05.2018 kl. 11:59

Hur skriver du text på en sida?

Så här redigerar du texten som syns på en webbsida.
29.05.2018 kl. 11:58

Hur använder du formulärmodulen?

Här beskrivs hur lägger in en formulärmodul på en webbsida och ställer in det
29.05.2018 kl. 02:57
Ett låst hänglås omringat av EUs stjärnor

Information om EUs dataskyddsreform

Här hittar du länk till information om hur EUs dataskyddsreform och vad som behöver göras i föreningen
25.05.2018 kl. 09:47
Texten Internetguide #44 Introduktion till Internet för äldre och en liten logo med texten iis till höger i bilden

Om att handleda äldre att använda internet

Det här guiden av iis.se bjuder på tips och pedagogiska insikter för dig som vill hjälpa årsrika släktingar, vänner eller bekanta att dra nytta av nätets många möjligheter.
13.04.2018 kl. 10:33
It-verksamhetens logo med texten it i SPFs färger och texten IT FÖR SENIORER under

Guide för att komma igång med webbplatsen

En guide för nya webbansvariga med det viktigaste för att komma igång med föreningens webbplats
15.02.2018 kl. 14:21
Texten januari 2018 som rubrik och under den en graf med två kurvor i ett koordinatsystem

Så här ser du antalet besökare på webbplatsen

Webbansvariga kan som inloggade på föreningens webbplats enkelt se hur många besökare webbplatsen haft per månad
18.01.2018 kl. 09:22
Facebooks logo föreställande ett vitt f på blå bakgrund

Kom med i vår Facebookgrupp för it-aktiva i föreningarna

Syftet med gruppen är att fungera som ett forum för it-aktiva i föreningarna. Ni som är it-handledare eller webbansvariga i föreningarna kan slänga in frågor och idéer i den här gruppen och få kommentarer och svar.
07.12.2017 kl. 09:52
En skärmdump av ett bildspel, första bilden visas och visar texten

Enklare att bädda in innehåll i text

Textredigeraren har uppdaterats med funktioner för att enklare bädda in innehåll från externa sidor i bla. textmodulen
28.04.2016 kl. 14:18

Vilka webbläsare som stöds

Webbsidorna fungerar på alla moderna webbläsare.
13.04.2016 kl. 14:18
Två personer sitter framför samma bärbara dator, bara händerna och armarna syns

Tips och råd om IT för pensionärsföreningar

Här kan du ladda ner kompendiet som Svenska pensionärsförbundet har gjort upp för att ge råd, tips och idéer åt föreningarna om hur man kan utnyttja teknik och it
31.12.2012 kl. 11:21

ANNONSER