Tycker du om att syssla med datorer och teknik? Har du kanske lite tid att avvara? Tycker du dessutom det skulle vara trevligt att träffa andra pensionärer och hjälpa dem med datorer, pekplattor eller smarttelefoner? Detta är ungefär vad som behövs för att kunna fungera som it-handledare, inget mer!
Det behövs ständigt nya it-handledare i pensionärsföreningarna!
För att handleda räcker det med att du känner sig trygg och säker på det du kan. Du kan handleda i de frågor och apparater du är bekväm med, man behöver inte och förväntas inte kunna allt! Men med tålamod och intresse att lära sig tillsammans kommer du själv också lära dig mycket som handledare.
Vad gör en it-handledare?
Tanken med it-handledning är att det är pensionärer som hjälper andra pensionärer med datorer, så du bör ju vara pensionär och medlem i en pensionärsförening (annars kan du först gå med i en lokal förening, kolla här).
Som it-handledare behöver man inte vara en expert som löser alla tänkbara problem, många medlemmar har nytta av tex. diskussionstillfällen om it-frågor eller att du vidareförmedlar kunskap från förbundet och andra källor åt medlemmarna.
Vad en handledare gör beror mycket på vad man själv vill göra och vad lokalföreningen har möjlighet att ordna.
Här kan du läsa mera om vad föreningar gör i sin it-verksamhet.
Vad får handledarna?
Arbetet som handledare är frivilligt och oavlönat, de som besöker handledningstillfällena betalar i allmänhet inget för det, i vissa fall och beroende på verksamheten kan en kaffeavgift eller reseersättningar åt handledaren betalas.
För många handledare är det en väldigt trevlig sysselsättning att få hjälpa andra med sådant man själv tycker om. På det här sättet får man också träffa andra människor som man kanske inte skulle ha träffat. Att fungera som it-handledare kan ge mera sysselsättning i vardagen!
I enkäter som riktats till it-handledarna svarar majoriteten att det mest belönande är att märka glädjen hos den man handleder när den förstår något eller upptäcker fördelarna med datorer och tekniken. Dessutom får man som handledare känna av den stora tacksamheten hos de man hjälper bl.a. genom många varma ord och tack.
Det andra som brukar nämnas är det sociala umgänget, det gäller såväl handledaren och den handledda. Dessutom brukar handledarna lära sig själv nåt nytt nästan varje gång de hjälper andra.
Jag vill bli handledare, sen då?
Om du vill bli handledare, ta då kontakt med antingen din lokalförenings ordförande, it-kontaktperson eller med Svenska pensionärsförbundets it-personal och meddela att du är intresserad!
Om din lokalförening redan har it-verksamhet kanske du kan hoppa rakt in som handledare och får då stöd av de tidigare handledarna. Om inte föreningen har it-verksamhet och handledare kan vi tillsammans med föreningen och förbundet diskutera och planera hurdan verksamhet du och föreningen är intresserade av att ordna.
Kurser och stöd till handledare
Förbundet ordnar kurser och evenemang för it-handledare för att ge mera kött på benen i teman som är aktuella, men vi deltar också i verksamheten vid behov tex. för att hjälpa er komma igång. Kurser ordnas på distans via Zoom och fysiskt som regionala eller nationella seminarium. Alla kontaktpersoner och handledare hålls informerade om dessa kurser.
Dessutom kan du som it-handledare kontakta förbundet för hjälp och stöd!
Ta kontakt
Mera information ger närmaste lokala pensionärsförening och förbundets it-koordinator!
Tillbaka